Vliegvissen op Fiume Nera

Op maandag 13 augustus 2018 begon het Italiaanse visavontuur al vroeg in de morgen. Osvaldo pikte mij om stipt 08:00 uur op bij de agriturismo Podere Calledro te San Liberato, een plaatsje in het zuidelijkste puntje van Umbrië.

We gingen vertrekken voor een trip van zo’n 80 kilometer naar de river Nera voor een dag vissen op forel. Na vertrek dienden we eerst halverwege een visakte/-vergunning op het postkantoor af te halen. Nadat we dit hadden gedaan was het tijd voor een heerlijke Italiaanse cappuccino. Daarna vertrokken we naar de regio waar we gingen vissen. Nog voordat we daadwerkelijk van start gingen dienden we nog een no-kill vergunning aan te schaffen. We gingen namelijk vissen in een no-kill area. Een gebied waar je de vis na vangst weer terugzet in de rivier. Ook haalden we nog wat lekkere broodjes voor onze lunch.

Het was schitterend mooi weer, maar omdat het water in de rivier koud was diende wel een waadpak aangetrokken te worden. Met een paar dikke groene sokken en de juiste kleding waren we er helemaal klaar voor. Osvaldo beschikte over het juiste materiaal waardoor we snel konden starten. Omdat het druk was zijn we eerst een stuk de rivier afgelopen.

De ochtend stond in het teken van het leren werpen. Als beginnend vliegvissen op een snelstromende rivier bleek dat nog niet mee te vallen. Na de goede uitleg en instructies van Osvaldo werden de eerste worpen ingezet. Dat leverde helaas nog geen vis op, maar de omgeving en schitterende natuur vergoeden veel. Wat een pracht van een natuur en schitterend stromende rivier. Al wadend door de rivier werden de hotspots afgevist. Door de goede instructies van Osvaldo ging de techniek vooruit en werden de worpen steeds beter.

Tot de lunch was er helaas geen forel gevangen. We konden ze wel zien zwemmen, maar ze zijn oh zo schuw….

Na de lekkere broodjes en de welverdiende rust onder de hete zon kon de middagsessie beginnen. Nadat Osvaldo een paar nieuwe technieken had aangeleerd ging het steeds beter. De vis bleef helaas uit, maar een enkele aanbeet werd toch wel genoteerd. Ook de andere vissers hadden het lastig om een forel te verschalken. Geen forel, maar de Hollander had wel veel geleerd en een zeer gezellige dag gehad. Na een afsluitend biertje en een goed gesprek werd de geslaagde dag afgesloten. Een ‘belicimo’ ervaring en een nieuwe vriend rijker. Voor de forel moet ik nog maar eens terugkomen….

Osvaldo bedankt!

Fly fishing Fiume Nera

On Monday 13th 2018, the Italian fishing adventure began early in the morning. Osvaldo picked me up exactly at 08:00 at the Agriturismo Podere Calledro in San Liberato, a town in the south of Umbria.

We were leaving for a trip of about 80 kilometers to river Nera for a day fishing for trout. After departure we first had to collect a fishing license at the post office on the way to the river, followed by a delicious Italian cappuccino at the bar not far from the post office.

This done, we left to the final destination where a local no-kill permit had to be purchased because we were going to fish a no-kill area where fish must be immediately released. We also got some tasty sandwiches for our lunch.

The weather was beautiful, but the water in the river was very cold and waders were highly recommended. With a pair of thick green socks and the right clothes, we were ready for it. Osvaldo had the right material so we could start quickly. The stretch of water we had chosen was already occupied by other anglers, and we decided to move downstream.

The morning was spent improving casting: being not used to fish fast flowing rivers, it turned out not to be easy.

After the good explanation and instructions from Osvaldo, I managed to cast the fly to the proper spot.

Unfortunately fish did not respond to my offers but the environment and beautiful nature compensated a lot. What a beauty of nature and beautiful flowing river! The hotspots were quickly visited by my fly while wading through the river. Because of the good instructions from Osvaldo, the technique improved and casts became better and better.

Unfortunately no trout was caught until lunch. We could see them swimming, but they are oh so shy…

After the tasty sandwiches and the well-deserved rest under the hot sun, the afternoon session began. Osvaldo showed me a few new techniques and things improved a lot. The fish unfortunately remained absent except for a nice strike but the fish unhooked quickly.

There were other fishermen: they, too, had problems to catch fish…

No trout for the Dutchman but he had learnt a lot and had a very nice day. After a closing beer and a good conversation, the successful day was concluded. A ‘belissima’ experience and a new richer friend.

I have to come back again… trout are waiting for me!!!

Thank you, Osvaldo!

Post Author: Osvaldo Velo

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

You may also like

Midden-Italië, een plek om meer dan eens naar terug te gaan.

Midden-Italië, een plek om meer dan eens terug te gaan.

One trip, more destinations

One trip, more destinations TITOLO IN OLANDESENa een zomer hard

River Mignone: fishing for chub in the middle of nowhere

Chub fishing is not so common among flyanglers is Italy,